dijous, 28 d’abril de 2011

Biografia Maria Casajuana (Manresa)

Va morir recentment al 99 anys d'edat. Fou militant d'Esquerra des de feia 80 anys, Casajuana va col·laborar amb la construcció de l'espai de llibertat i d'emancipació de la dona que va significar el període republicà. Va treballar des de les files d'ERC i la CNT durant la República i la Guerra Civil espanyola. De la mà de l'alcalde Marcet va fer de Delegada del Ministeri de Defensa als hospitals de Manresa en temps de guerra
 
Maria Casajuana. Foto: ERC
Des dels 19 anys es va incorporar a les files del partit de Macià i Companys, als quals va conèixer personalment, amb la voluntat de fer una societat més justa i igualitària i treballar per la llibertat de Catalunya.

Casajuana va néixer el 23 de febrer de 1912 a Manresa. De família treballadora, era la gran de quatre germans. Als catorze anys va entrar a treballar a la fàbrica i fins que va esclatar la guerra va treballar a Cal Roca, a Cal Torres i a la Fàbrica Nova. Va viure amb intensitat el període republicà i va col·laborar amb la construcció de l'espai de llibertat i d'emancipació de la dona que va significar aquella època. Les dones d'ERC, com les dels altres partits, es van començar a organitzar arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana de 1931.

Amb un sentit de la justícia molt estricte, va treballar des de les files d'ERC i del sindicat CNT, durant la República i la Guerra Civil. L'alcalde Marcet, amb qui va establir una gran amistat i col·laboració, li va proposar fer de delegada del Ministeri de Defensa als hospitals de Manresa en temps de guerra. Sortia de la fàbrica i anava als hospitals a resoldre les mancances que anaven sorgint.

Els últims anys ha viscut a la Residència Montblanc, amb el cap clar quasi fins la darrera hora, seguint amb interès la vida política catalana, i recordant amb nostàlgia els anys que va poder treballar amb més intensitat per l'ideal republicà.

És per tot això que ERC i les JERC de Manresa la van voler homenatjar creant el premi que porta el seu nom i que cada any, amb motiu del 8 de Març, s'atorga a una manresana que té una trajectòria compromesa amb la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada