dimecres, 27 d’abril del 2011

Pedro Flores Martínez (Córdoba (Argentina), 1915 – Coulanges-les Nevers, França, 2001) va ser un militant anarquista molt vinculat a Manresa

 

Pedro Flores Martínez (Córdoba (Argentina), 1915Coulanges-les Nevers, França, 2001) va ser un militant anarquista molt vinculat a Manresa.

Biografia

Quan tenia 10 anys, la seva família originària d'Almeria es va establir a Manresa on va començar a treballar al tèxtil i després a la Pirelli.
Anarquista convençut, home d'acció i lluitador antifeixista en el sentit literal de la paraula, Pedro Flores s’afilià a la CNT el 1931, i va crear, el 1934, les Joventuts Llibertàries de Manresa. Va allistar-se voluntari a la columna anarquista "Roja y Negra", després "Tierra y Libertad" a l'inici de la Guerra Civil, i va lluitar als fronts de Madrid, Conca, Terol, Osca i Segre. Va ser comissari de batalló per elecció dels seus companys.
Acabada la guerra va ser internat als camps de refugiats francesos, d'on va fugir, i participà tant en el maquis francès contra les tropes alemanyes en la Segona Guerra Mundial, com en el maquis espanyol contra el franquisme. Visqué exiliat a França on fou secretari de la Federació Local de la CNT d'Oullins i de l'Ateneu Cervantes de Lió. El 1976, ja jubilat, es retirà a Àguilas (Múrcia) on va escriure bona part de les seves obres històrico-literàries. Posteriorment feu petites estades a Manresa i, finalment, va morir a Coulanges-les-Nevers (França) el 25 de desembre de 2001.
La seva preocupació en deixar testimoni escrit d'alguns fets polítics i socials -especialment relacionats amb el moviment obrer- i el seu interès per la història de Manresa el portaren a publicar una biografia de Ramon Vila Capdevila "Caracremada" i les obres Las luchas sociales en el Alto Llobregat y Cardoner, Tipos manresanos i Tipos manresanos II. Però també ha deixat centenars de fulls mecanografiats sobre temes ben diversos, molts d'ells relacionats amb Manresa, i algunes obres literàries. Es pot dir que va estar escrivint gairebé fins al final dels seus dies. Tota aquesta documentació la va anar dipositant progressivament a la biblioteca del Casino de Manresa, on es pot consultar.

La búsqueda del ideal anarquista

Memorias de Pedro FloresMemorias de Pedro Flores
Obres anteriors como Las luchas sociales en el Alto Llobregat y Cardoner (1981), Tipos manresanos I (1994) y Tipos manresanos II (1995) ja formen part de la bibliografia històrica manresana. Amb un estil molt personal, i amb un bagatge intel.lectual plenament autodidacte i idealista, sempre va tindre interès en donar a conèixer la seva visió dels fets que va viure intensament, com també la opinió que li varen merèixer. Tot això fa que qualsevol investigador que vulgui estudiar aquesta època hagi de repassar els escrits de Flores, encara que no comparteixi la seva particular manera de veure els fets i els personatges.

Pedro Flores va escriure les seves memòries entre els anys 1982 i 1984 quan vivia retirat en Águilas (Murcia). Son escrites en llengua castellana, en un estil planer. Amb elles volia reveiue la seva vida. El lector podrà veure la trajectòria personal d'un treballador immigrant que es va formar en les lluites socials de la Manresa industrial dels anys republicans.

La seva vida va estar estretament lligada al moviment anarcosindicalista i al nucli de companys propers.
FLORES, Pedro: Memòries. A la recerca de l’ideal anarquista, col·lecció «Memòria» núm. 8, ed. Centre d’Estudis del Bages i Arxiu Històric Comarcal de Manresa, Manresa, 2003, 378 pàgs. (13 x 21 cm), il·lustrat.


Pedro Flores
Contribució a la historia de Manresa i Comarca, Barcelona 1981
382 pág. ISBN 84-300-6093-6 Una preocupació fonamental dels treballadors en tots els temps fou la seva cultura. Ni l'angustiosa situació i les privacions que en el seu constant lluita per conquerir els seus drets i defensar-se de la inhumana explotació que patien, era obstacle per a que aportessin tota la seva voluntat i capacitat de sacrifici per a publicar butlletins i diaris que fossin portaveu i nexe de les seves preocupacions i objectius organizatius...

1 comentari:

  1. Pedro Flores era un amigo de mi abuelo BARTOLOME Flores CANO mi abuelo era minero en Sallen y Figols y vivia en Manresa en el puente villomare lo siento soy francesa y no escribo muy bien http://www.portaloaca.com/historia/biografias/530-bartolome-flores-cano-una-vida-de-lucha-resistencia-y-solidaridad.html

    ResponElimina